W ramach tematu ,,Jak powstaje chleb” klasa II odwiedziła dzięki uprzejmości jej właścicieli piekarnię w Chrząszczycach.
Na początku dzieci obejrzały maszyny i urządzenia dzięki którym powstaje chleb, a następnie poznały etapy jego wytwarzania. Uczniowie z ciekawością przyglądali się pracy wielkich mieszadeł. Największe zainteresowanie budził wielki piec i temperatura jaka panowała w piekarni. W rozchodzącym się wokół zapachu pieczywa największą przyjemność sprawiła uczniom degustacja przygotowanych przez właścicieli świeżo wypieczonych drożdżówek oraz możliwość wykonania własnoręcznie swoich bułeczek, rogalików, drożdżowych warkoczyków, które zostały upieczone w wielkim piecu i dostarczone do szkoły przez właścicieli.
Uczniowie wrócili zadowoleni i pełni wrażeń, oczekując na własne wypieki, które zabrali do domu.
Wychowawca wraz z uczniami składa serdeczne podziękowania piekarni Margos oraz jej współpracownikom za gościnność, smakowity poczęstunek i miłą atmosferę.
Halina Konsek