Pod tym hasłem kryje się świadomość żywieniowa i aktywność zdrowotna naszych najmłodszych uczniów. Wiedzą oni bowiem, jak ważną rolę pełni zdrowe, wartościowe śniadanie. Doskonale znają piramidę zdrowia. I, co najważniejsze, potrafią tę wiedzę wykorzystać w praktyce.
Podobnie, jak w ubiegłym roku, zorganizowaliśmy w klasach I – III dzień zdrowego śniadania. Uczniowie z wychowawcami zaplanowali, co chcieliby przygotować i jakie produkty będą potrzebne. W czwartek, 7. listopada, rozpoczęliśmy od zajęć edukacyjnych, na których przypomnieliśmy sobie kolejne piętra piramidy zdrowia i wartości odżywcze produktów, które spożywamy. Wykorzystaliśmy również filmy Programu dla szkół z cyklu „Ekipa Chrumasa”. Potem nadszedł czas na kulinarną kreatywność. Wszyscy obierali, kroili, układali i starali się nie podjadać i nie oblizywać palców 😊 Jak zawsze, mogliśmy liczyć na pomoc rodziców. Nie tylko zaopatrzyli dzieci w produkty, ale pomagali też w procesie twórczym, a nawet piekli gofry i smażyli placuszki z jabłkami. Powstało mnóstwo pyszności, które wystawiliśmy na szwedzkim stole w korytarzu i częstowaliśmy się nimi prawie godzinę. To był wyjątkowo SMACZNY i ZDROWY dzień!
Nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej