Nie od dziś wiadomo, że najlepsze efekty daje nauka poprzez doświadczanie i zabawę. Wokół nas jesień roztacza swoje uroki a na lekcjach pojawiły się tematy związane z jej darami. Chcąc w pełni wykorzystać piękno tej pory roku uczniowie klas 1-2 wybrali się na wycieczkę do Ogrodu Dyniowego.
Wszyscy byli pod wrażeniem ilości i różnorodności zgromadzonych tam warzyw. Z informacji przekazanych podczas części teoretycznej dowiedzieliśmy się, że w gospodarstwie uprawianych jest ponad 80 odmian dyni (na świecie jest ich około 1000!). Dowiedzieliśmy się także, jak można wykorzystać to warzywo. Okazuje się, że dynia ma wiele zastosowań- może służyć jako naczynie stołowe, czy ozdobna lampa. Nasza wiedza kulinarna została również wzbogacona o wiele ciekawych informacji. Z dyni można upiec pyszne ciasto, przerobić ją na dżem, zrobić kompot, czy upiec frytki. Niektóre odmiany można jeść na surowo!
Po części teoretycznej przyszedł czas na wykonanie zadań praktycznych. Najpierw za pomocą specjalnej lupy, trzeba było wyszukać wskazane elementy, następnie ze zgromadzonych eksponatów wykonać mysz. Były także zadania matematyczne i trening cierpliwości (wypełnianie rysunku dyni pestkami).
Wszystkim bardzo podobały się również ćwiczenia ruchowe na placu zabaw oraz możliwość bliskiego kontaktu ze zwierzętami. Karmienie kóz, czy głaskanie kuca szetlandzkiego, przyniosło dzieciom wiele radości. A na koniec deser… yyyy…. to znaczy ognisko i pieczenie kiełbasek i kartofli. Uczniowie bynajmniej nie mieli powodów do narzekania i ani przez chwilę się nie nudzili. A czy im się podobało? To trzeba zobaczyć na zgromadzonym materiale fotograficznym! Zapraszamy do obejrzenia zdjęć w galerii:
Nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej:
Iwona Janczak, Elżbieta Woźniak, Kazimierz Janczak