Skąd się biorą bułki? No przecież wiadomo, że ze sklepu! Jednak jeszcze kilkadziesiąt lat temu sprawa nie była tak prosta i oczywista. Aby wykarmić rodzinę rolnik musiał wiele się natrudzić: przygotować ziemię pod siew, zasiać ziarno, zebrać zboże i zawieść je do młyna. Tam młynarz przygotowywał mąkę z której piekarz (lub gospodyni w domu) piekli chleb lub wykorzystywali mąkę do innych celów. 21 października uczniowie klas 1-3 wybrali się do Ligockiego Młyna, aby uczestniczyć w warsztatach tematycznych. Poznali tajemnice młynarza, sami mogli się przekonać, jak ciężka była jego praca. A kiedy przygotowali już mąkę mogli samodzielnie zrobić z niej „nudle” do „nudelzupy”. Wiadomo, też że po ciężkiej pracy trzeba się porządnie umyć. Ale czym? Najlepiej własnoręcznie skomponowanym mydłem! Niemożliwe? A jednak tak było! Każdy uczestnik wycieczki wrócił do domu z własnym mydełkiem! Dodatkową atrakcją podczas wycieczki była złota polska jesień, która pozwoliła na spontaniczne zabawy ruchowe w pięknych okolicznościach przyrody. Dzieci były zadowolone, że w tym dniu nie było lekcji, ale nawet nie zauważyły, jak wiele nauczyły się tego dnia! Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wycieczki.